Brezilya Kahvesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Brezilya Kahveleri En İyi Nasıl Demlenir?

Brezilya Kahve Tarlası

Brezilya, yüz yılı aşkın süredir dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Kahve üretimine uygun iklimi ve yeryüzü şekilleriyle sektörün önde gelen ülkesi olmayı başarmıştır. 1900’lü yılların başlarına kadar dünya kahve üretiminin %80’ini Brezilya tek başına karşılarken, günümüzde bu oran %25 civarlarındadır. Özellikle ülkemizde kahve denildiğinde akla ilk gelen ülke Brezilya’dır. Bunun en büyük sebebi Türk kahvesi yapımında kullanılan çekirdeklerin Brezilya, Minas Gerais yöresine ait olmasıdır.

Türk Kahvesi cezvesi ateş üstünde

Bu yazımızda Brezilya kahvesinin özelliklerini, Brezilya filtre kahvesinin nasıl demlendiğini ve Brezilya’daki kahve üretiminin tarihsel sürecini detaylıca anlattık. 

Brezilya Kahvesinin Tarihi

Brezilya kahvesi, çok detaylı ve uzun bir tarihi serüvenin ardından günümüzdeki kalitesine ulaşmıştır. Brezilya’daki kahve üretimi, 1727 yılında Melo Pelhata’nın ilk kahve fidanını Para eyaletine dikmesiyle başlamıştır. İlk dönemlerde üretilen kahvenin tamamı iç pazarda Brezilya halkına satılmış ve tüketilmiştir. 19. yüzy2ılın başlarında ise çevre ülkelerden ve Avrupa’dan yoğun kahve talebi gelmesi üzerine ihracat başlamış ve Brezilya kahvesi dünyaya yayılmıştır. Bu dönemde Brezilya, dünya kahve üretiminin %30'unu karşılamıştır.

cafes do brasil

1880’li yıllardan 50 yıl sonrasına kadar Brezilya kahvesinin üretiminde büyük bir artış yaşanmıştır ve kahve tarlalarının bulunduğu bölgelerden biri olan Sao Paulo’nun nüfusu kahve endüstrisi sayesinde 8 kat artmıştır.

Brezilya’da Kahve Üretimi

150 yıldır kahve üretiminin lider ülkesi olan Brezilya’da 2020-2021 sezonu için öngörülen kahve üertimi 67,9 milyon adet 60 kg çuval kahvedir. Bu rakam, geçtiğimiz yıla göre %15 artış olduğunu göstermektedir. Bu üretim ile Brezilya, dünya kahve üretiminin %25’ini tek başına karşılamaktadır. Üretilen kahvenin %80’i Arabicadır.

Brezilya Kahve Üretimi Grafiği

Brezilya’da kahve üretilen alanın toplamı 685.00 hektardır. Bu alanda 300.000 civarında kahve tarlası bulunur. Kahve tarlalarının büyük çoğunluğu 10 hektardan küçüktür. Yapılan araştırmaya göre çiftliklerin %71’i 10 hektardan az, %25’i 50 hektardan azdır ve yalnızca kalan %4’ü 50 hektarın üstündedir. Çok sayıda tarlanın bulunması çekirdekler arasında kalite ve aroma çeşitliliğinin artmasını sağlar. 

Kahve işleme yöntemlerinin tamamının kullanıldığı Brezilya’da en çok rastlanan yöntem doğal işlemdir. Bölgenin su kaynaklarına ve kahve endüstrisinin tarihsel gelişlimine göre tercih edilen işlem yöntemi değişiklik göstermektedir.

Brezilya’da Kahve Yetiştirilen Başlıca Bölgeler

Brezilya Kahve Haritası

Minas Gerais

Kahve yetiştirilen bölgeler arasında en geniş alana sahip olan bölge Minas’tır. Yaklaşık 248.000 hektarlık bir alana yayılan tarlalarda kahve üretimi yapılmaktadır. Türk kahvesi yapımında kullanılan çekirdekler, bu yöreden ülkemize ulaşır.

Sao Paulo

Brezilya’daki ilk kahve tarlaları Sao Paulo’da bulunmaktadır. Burada üretilen kahve çekirdeklerinin tamamı Arabicadır. 41.000 hektarlık bir alanda kahve yetiştiriciliği yapılır.

Espirito Saldo

Robusta türü kahve çekirdeği üretiminin yapıldığı bölgelerden bir tanesidir. Brezilya genelinde Arabica yetiştiriciliği hakimken, bu bölgede Robusta türü çekirdeklere daha çok rastlanır. 

Bahia

Brezilya geneline nazaran sıcak bir iklime sahiptir kahve üretimi için en ideal bölgelerden bir tanesidir. Üretilen kahvenin 3/4‘ü Arabicadır.

Brezilya Kahvesinin Özellikleri

Brezilya filtre kahvesinin genel aromatik yapısını incelediğimizde düşük gövdeli ve çikolata tatlarının ön planda olduğu çekirdekler karşımıza çıkar. Geniş bir kalite portföyünün bulunmasından dolayı ekonomik anlamda uygun fiyatlı çekirdeklere sahiptir. Bu nedenle pek çok hazır kahvenin içeriği, Brezilya yöresine ait çekirdeklerden oluşmaktadır. Uzun yıllardır ülkemizde kavrulan ve sunulan Türk kahvelerinde de Brezilya’nın Minas yöresine ait çekirdekler kullanılmaktadır. 

Brezilya Türk Kahvesi

Brezilya Kahvesinin Türleri

Brezilya’da yetiştirilen Arabica türü kahvelerin çeşitli alt tipleri mevcuttur. Bunlar Bourbon, Catuai, Mundo, Icatu, Novo, Acaia şeklinde sıralanabilir. En çok tüketilen ve tercih edilenler ise Bourbon ve Catuaidir.

 

Brezilya Yellow Bourbon

1500 metre yüseklikte yetiştirilen kahve çekirdekleri, ceviz ve fındık aromalarıyla karşımıza çıkar. Brezilya genelinde olduğu gibi doğal işlem uygulanır. Hafif bir asiditeye ve gövdeli bir yapıya sahiptir.

Brezilya Catuai

Catuai, yüksek verimli bir kahve bitkisine verilen isimdir. Güçlü dalları sayesinde rüzgar ve sert iklime karşı dayanıklıdır. Yoğun ve krema, çikolata ağırlıklı aromalara sahip çekirdekler verir. 

Brezilya Filtre Kahvesi Nasıl Demlenir?

Brezilya’daki kahveler kalite ve aroma standartlarına göre farklı şekillerde demlenmelidir. Bourbon gibi kaliteli ve aromatik çekirdekler, üçüncü nesil kahve demleme ekipmanları ile hazırlanmalıdır. Asidik yapısı ve aroması gereği v60, chemex gibi ekipmanlar tercih edilebilir.

Orta sınıf çekirdekler ise daha çok French press, filtre kahve makinesi gibi ekipmanlarda hazırlanmaktadır. Ofis ortamında karşılaşabileceğimiz çekirdeklerdir.

Minas yöresine ait çekirdekler ise özellikle ülkemizde Türk kahvesi yapımında kullanıldığı için filtre kahve yapımında tercih edilmez. Cezve veya Türk kahvesi makinesinde hazırlanır.

Bunların dışında pek çok Arabica ve Robusta türü Brezilya çekirdeği espresso harmanlarına ilave edilmektedir.

DİĞER YAZILARIMIZA DA GÖZ ATABİLİRSİN

Kolombiya Haritası
Guatemala Haritası
Etiyopya Haritası

KOLOMBİYA

GUATEMALA

ETİYOPYA

  


Eski Yazılar Yeni Yazılar

Yorum Yap

Yorumunuz Yayınlanmadan Önce Onaylanacaktır.