French Press Nedir, Ne İşe Yarar ve French Press'te Kahve Nasıl Yapılır?

French Press Nedir, Ne İşe Yarar ve  French Press'te Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre kahve ile yeni tanışan ve henüz kahveye dair yeterli bilgi birikimi bulunmayan kişiler için “kahve demlemek” büyük bir bilinmezlik içeriyor. Pek çoğumuz filtre kahve tüketimine ikinci nesil kahve dükkanlarında veya ofisimizdeki filtre kahve makineleri ile başlıyoruz. Böyle bir alışkanlığı bulunmayan ve demleme ekipmanlarını kullanarak evde kahve demlemeyi düşünen biri için “kahvenin suda çözünmemesi” bile şaşırtıcı gelebiliyor. Henüz bu kültürle yeni tanışan ve filtre kahve demlemeye başlamayı düşünen kişiler için başlangıçta en uygun ekipman şüphesiz French press’tir.

French press ve filtre kahve demlemeye dair tüm sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bu yazıyı okuduktan sonra yapacağınız ilk şey bir French press edinmek ve kendi filtre kahvenizi hazırlamak olacaktır. Sonrasında ise zaman içinde tüm ekipmanları ve kahve çeşitlerini keşfederek kendinize en uygun serüvene dahil olacaksınız. 


French Press Nasıl Kullanılır, French Press Kahve Nasıl Yapılır?


French Press Nedir?

French press, filtre kahve hazırlamak amacıyla icat edilen bir demleme ekipmanıdır. Özünde oldukça basit ve kolay bir mantığa sahiptir. İçerisindeki su ve kahve bir arada bulunarak demlenir, ardından press kapağı yardımıyla posa sıkıştırılır ve demlenen kahve fincana aktarılır. Kısacası French press’i özel kılan şey posa ile demlenen kahveyi birbirinden ayırmak, kahve taneciklerinin kahveye karışmasını engellemektir. Bu amaçla ortaya çıkmış ve yıllar içinde geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır.

Biçimsel yönden inceleme yapacak olursak, bir adet sürahi ve bir adet press kapağı çıkıyor karşımıza. Kültürden kültüre değişen özellikleri ve ilave parçaları bulunsa da genel kabul gören formuyla farklı bir aparatı bulunmuyor. En büyük artılarındnan biri ise demlenecek kahve sayısına uygun boyutlarının olması. İster tek, ister çift kişilik hazneye sahip French press’i tercih ederek kişi sayısına uygun demlemeyi yapabilme imkanı sunuyor.

 

French Press’in Tarihi

Kahve keşfedildiği günden bu yana pek çok farklı yöntem ile hazırlandı ve tüketildi. Yemen’den Osmanlı’ya, ardından Avrupa’ya ve tüm dünyaya ulaşan kahve, başlangıçta Türk kahvesine çok benzer biçimlerde hazırlanıyordu. Ateş üzerinden kaynatılarak posası süzülmeden servis ediliyordu ve yıllarca bu şekilde tüketildi.

Henüz kahve tanecikleri ve demlenen kahve birbirinden ayrılmadan tüketilirken, 1850’li yıllarda bir Fransız bu amaçla satın aldığı bir aparat ile kahve posasını ayırdığında nasıl bir içeceğin meydana geleceğini merak etti. Ocak üstünde kaynattığı kahveyi bu filtre yardımıyla süzerek fincana aktardı ve sonuç beklediğinden çok daha lezzetliydi. Bu şekilde ilkel anlamda ilk French press üretilmiş oldu. Yıllar içinde bu fikir üzerinen yola çıkan mucitler, geliştirdikleri tasarımların patentini alarak tüm dünyaya yayılmasını sağladılar ve zaman içinde günümüzdeki formuna ulaştı.


Çalışma masasında French press ile demlenen kahve


French Press Nasıl Kullanılır? French Press Kahve Nasıl Yapılır?

French press’in kullanımı diğer filtre kahve demleme ekipmanlarına nazaran oldukça basittir. Bu nedenle filtre kahve demlemeye yeni başlayan kişiler için en çok tavsiye edilen ekipmandır. 

French press’te kahve demlemek için ilk olarak kaç kişilik kahve demleneceğine karar verilmeli ve kahve-su ölçüsü buna uygun olarak ayarlanmalıdır. Tek kişilik demleme yapılacağını varsayarsak 18 gr öğütülmüş kahve French press’in haznesine eklenmelidir. Ardından 250 ml sıcak su kahvenin üzerine ilave edilmeli ve French press’in kapağı suyun sıcaklığını korumak amacıyla kapatılmalıdır. yaklaşık 5 dakikalık demlenmenin ardından kapak aşağı yönlü presslenerek kahve posası alt kısma sıkıştırılmalıdır. Daha sonra demlenen sıvı kahveyi fincana aktarabilir ve servis edebilirsiniz.

Ayrıca filtre kahveye dair detaylı bilgiye ulaşmak için bu cümleye tıklayabilirsiniz.

French Press İle Kahve Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?

Ekipmanınızı ısıtın: French press’te kahve demlerken isteyeceğimiz son şey kahvenin hızlıca soğumasıdır. Bunun önüne geçmek için French press’inizi ve kullanacağınız fincanı sıcak su ile ısıtabilirsiniz. Bu sayede demlenme sırasında kahve daha geç soğuyacak ve çok daha lezzetli olacak! 

Ön demlemeyi ihmal etmeyin: Her filtre kahve demleme ekipmanında olduğu gibi French press’te de ön demleme işlemi çok önemlidir. Kahvenin aromasını doğrudan etkiler ve çok daha lezzetli bir kahve hazırlamanıza olanak sağlar. Yapımı ise oldukça basittir. Öğütülmüş kahveyi French press’e ekledikten sonra yalnızca tüm kahveyi ıslatacak kadar su ekleyin. 30 saniyelik bekleyişin ardından kalan suyu ilave edin ve demlenmeye bırakın. Ön demleme sırasında kahve köpürecek ve kabaracaktır. Bu, kahvenin taze olduğunu gösterir. 

Suyu ideal sıcaklığında kullanın: En yaygın hatalardan bir tanesi suyu en sıcak anında, henüz fokurdamaya devam ederken kullanmaktır. 100 derecede kaynayan su kahveyi yakar ve yanık bir tadın açığa çıkmasına sebep olur. Aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarına da sebebiyet verebilir. Kahve demlemek için ideal sıcaklık 95 derecedir. Suyunuzu kaynattıktan sonra 30 saniye kadar bekleyerek bu dereceye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde demlediğiniz kahve çok daha lezzeti ve aromatik olacak.

Öğütüm kalınlığına dikkat edin: Her ekipmanın kendine uygun bir kahve öğütüm kalınlığı bulunmaktadır. Bu ölçü, ekipmanın filtre türüne ve demleme hızına göre değişmektedir. Metal filtreye sahip bir ekipman olan French press için kalın öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Orta veya ince öğütüm kahve filtreden geçerek suya karışır ve istemediğimiz tatların açığa çıkmasına neden olabilir. 


French press ile ön demleme sırasında filtre kahvenin aromasının yükselmesi


French Press’in İyi ve Kötü Yönleri Nelerdir?

Tüm demleme ekipmanlarının kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Kullanılan ekipman belirli yönlerden çok uygun ve kullanışlıyken başka bir yönden çok zahmetli veya işlevsiz olabilir. Bu farklar ekipmanın hangi amaçla üretildiğine ve kime hitap ettiğiyle ilgilidir. Bu nedenle kendi durumunuz ve şartlarınız için en uygun ekipmanı almak çok büyük bir öneme sahip.

 

French Press’in Avantajları Nelerdir?

French press’in en büyük avantajı sıklıkla bahsettiğimiz gibi çok kolay ve basit bir yapıyla çalışmasıdır. Hiçbir ekstra parçaya sahip değildir. Demlenme sırasında başında beklemenize gerek kalmaz ve kendiliğinden hazır olur. Yapılacak tek şey pressleyerek demlenen kahveyi fincana aktarmaktır. Bu yönüyle yoğun çalışan, demleme için ekstra vakit harcama imkanı bulunmayan kişiler için en uygun ekipmanlardan biri French press’tir.

 

French Press’in Dezavantajları Nelerdir?

French press’in dezavantajlarından bir tanesi kalın bir filtreye sahip olmasıdır. Kahve kalın öğütülse dahi mikro kahve tanecikleri kahveye karışabilir. Bu durum kimilerinin hoşuna gitse de berrak bir filtre kahve içmek istiyorsanız French press size çok uygun olmayacaktır.

Bir diğer dezavantajı tüm metal filtreli ekipmanlarda olduğu gibi, ekstra hijyen gerektirmesidir. İçeriğindeki metal mikrop birikimine açık olduğundan çok iyi temizlenmeli, çok iyi muhafaza edilmelidir.


French presste demlenen kahvenin French press ile fincana aktarılması


French Press Nasıl Temizlenir?

French press’te en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ekipmanın temizliğidir. French press’inizi bulaşık makinesinde veya elde yıkayabilirsiniz. Makinede yapılan yıkamalarda filtresi zarar görebileceğinden elde yıkamak daha doğrudur. Kahve demlenen bir French press kesinlikle bekletilmemeli ve kullanıldıktan hemen sonra yıkanmalıdır. İçindeki posa ile birlikte uzun süre beklerse hem kahve kalıntısı iç yüzeyine yapışır ve temizlenmesi zorlaşır, hem de posası bir süre sonra küfleneceğinden kötü kokuya sebep olur ve sonraki demlemelerde kahvenin tadını bozabilir. Bu nedenle kullanıldıktan hemen sonra önce posası atılmalı, ardından sabunla hem filtresi, hem haznesi yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi kahve posasının çöpe dökülmesi gerektiğidir. Doğrudan lavaboya döktüğünüzde bir süre sonra lavabonuz tıkanacaktır. Bunun önüne geçmek için posasını çöpe dökmeli, ardından ekipmanı lavaboda yıkamalısınız.

 

French Press’te Demlenen Kahve Nasıl Tatlandırılır?

Kahveyi sade sevmeyen ve çeşitli ilavelerle tatlandırmak isteyen kişiler için French press yardımıyla hazırlayabileceğiniz enfes tarifler bulunuyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kesinlikle kahveyi şekerli içmenizi tavsiye etmeyiz. Şeker eklediğinizde kahvedeki pek çok aromayı maalesef alamayacaksınız. Bunun yerine daha doğal ve kahvenin aromatik yapısıyla uyumlu ilaveleri tercih edebilirsiniz.

Eğer asidik tatlardan hoşlanıyorsanız French press’e ekleyebileceğiniz şeylerden bir tanesi portakal kabuğudur. Kahve ile portakal kabuğunu karıştırıp beraber demlediğinizde hoş bir aroma elde edebilirsiniz. Bu yöntemde portakalın miktarı çok önemli. Eğer çok fazla eklerseniz çok ekşi bir tat açığa çıkar ve kahve tamamen arka planda kalır. Soyulan portakal kabuklarındaki bir halkanın yarısı bir porsiyon kahve için yeterli olacaktır.

Daha yoğun ve egzotik aromalarda hoşlanıyorsanız Hindistan cevizini tavsiye edebiliriz. Kahve ile bir çay kaşığı hindistan cevizini karıştırarak French press’inizde demleyebilirsiniz. Daha dengeli bir tada sahip olduğundan kahveyle çok yakışacaktır. Ayrıca hindistan cevizi yağı da kahve ile çok uyumlu bir besindir. Demlenen kahveye çay kaşığının ucuyla hindistan cevizi yağı eklemek hem müthiş bir aroma katacak, hem de kafein salınımını yavaşlatarak daha uzun süreli bir enerji sağlayacaktır.

“Kahvemde mutlaka şeker olmalı” diyenlerdenseniz tavsiye edebileceğimiz tek şey yüksek kakao oranına sahip bitter çikolatalar olacaktır. Hem kakao ile kahvenin karışımı hoş bir aroma açığa çıkaracak, hem de bitter çikolatadaki şeker tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır.


fotoğraf


French Press İle Cold Brew (Soğuk Demleme) Nasıl Yapılır?

French press kullanarak filtre kahve haricinde soğuk demleme (cold brew) kahve de yapabilirsiniz. Filtre kahvede olduğu gibi cold brew’in de oldukça basit bir yapımı var. French press’e kahve ile birlikte soğuk su ekliyorsunuz ve bir gece, yaklaşık 10-12 saat boyunca buzdolabında demlenmeye bırakıyorsunuz. Ardından posasından süzerek servis edebilirsiniz. 

Cold brew yapımında dikkat edilmesi gereken tek bir nokta var. Cold brew yapısı itibariyle daha yoğun bir kahve olduğundan kahve miktarını da biraz artırmak gerekiyor. Örneğin filtre kahve yaparken kişi başı 18 gr kahve kullanıyorsanız cold brew yapımında bu miktarı 20 gr’a çıkarabilirsiniz. Bu sayede çok daha yoğun ve lezzetli bir soğuk demleme kahve elde etmiş olacaksınız.

 

French Press Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnternet üzerinden veya mağazalardan bir French press almayı düşünüyorsanız önceden kararlaştırmanız gereken ve alacağınız üründe dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar bulunuyor. Bu seçenekler arasından kendinize en uygun olanı tercih ederek French press’inizi keyifle kullanabilirsiniz.

 

French Press’in Boyutu

French press’lere hacimleri yönünden incelediğimizde envai çeşit karşımıza çıkıyor. 350 ml, 600 ml, 1 litre hatta daha büyük seçenekleri de mevcut. “En büyüğünden alayım, nasıl olsa ihtiyacım olmadığında tek kişilik demleyebiliyorum” gibi düşünebilirsiniz ancak uzun vadede tek kişilik kahve demleyecekseniz kesinlikle büyük kapasiteli French press almanızı tavsiye etmeyiz. Örneğin litrelik bir French press’te 300 ml’lik kahvenin bulunması, French press’in iç yüzeyinin büyük kısmının boş kalmasına sebep olur. Oluşan bu hava boşluğu hem kahvenin soğumasına sebep olacak, hem de aromasını düşürecektir. Bu nedenle sıklıkla hangi sayıda kahve demleyecekseniz buna uygun French press satın alabilirsiniz.

 

French Press’in Malzemesi

Hem insan sağlığına etkisi, hem de ekipmanın sağlamlığı açısında kullanılan ekipman çok önemli. Sağlık açısından herhangi bir risk barındırmaması için iç yüzeyinin kesinlikle cam olması gerekiyor. Aynı zamanda kolay yıkanabilmesi için de bu çok önemli. Dış yüzeyinde ise sert ve sağlık standartlarına uygun plastik veya metal seçenekleri tercih edebilirsiniz.

 

French Press’in Filtre Özelliği

French press’in metal filtreye sahip bir ekipman olduğundan bahsetmiştik. Metal filtrenin geçirgenliği yüksek olduğundan kahveye mikro taneciklerin karışmasına sebep olabiliyor. Bu istenmeyen bir durum olduğu için filtresi ne kadar güçlüyse o kadar iyi. Özellikle bu amaçla üretilen çift filtreli French press’leri tercih edebilirsiniz.


Eski Yazılar


1 yorum
  • Teşekkürler. Faydalı olmuş.


Yorum Yap

Yorumunuz Yayınlanmadan Önce Onaylanacaktır.